El Castell de Benedormiens

El Castell de Benedormiens

El Castell de Benedormiens

Horari expositiu del Castell de Benedormiens

Consulteu l’horari de cada exposició

Entrades

Accés gratuït.

El Castell de Benedormiens, origen del poble de Castell d’Aro, apareix documentat per primera vegada l’any 1041, quan les autoritats religioses, els nobles i cavallers del territori lliuren al Monestir de Sant Feliu de Guíxols la custòdia del castell amb l’obligació de protegir dels atacs dels musulmans tota la Vall d’Aro.

Al voltant del castell es va formant el poble, mentre que les masies més allunyades es fortifiquen i fins i tot edifiquen torres de defensa.

L’any 1462 el castell és incendiat amb motiu de la guerra dels remences.

Una explosió accidental acaba de destruir la fortalesa l’any 1879. Actualment quasi no queden restes de l’antiga fisonomia de l’edificació.

L’any 1970 l’ajuntament, propietari del castell, encarrega a l’arqueòleg gironí Miquel Oliva la primera restauració. Se’n conserva la part més antiga, del segle XI, que és la més propera a l’església.

La corporació municipal acorda, el 16 de setembre de 1971, incoar un expedient per a la declaració de Conjunt Històric Artístic a favor del nucli antic de la població: carrers del Carme, Hospital, Castell i Sol; inclosos el castell, l’església parroquial de Santa Maria, la plaça del mateix nom i el carrer Major.

L’any 1983, les sales del castell s’habiliten per fer-hi exposicions.

L’any 1995 el nucli antic de castell d’Aro va ser declarat oficialment Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per la Generalitat de Catalunya.

Durant l’any 1999 es realitzen al nucli històric diverses intervencions arqueològiques que posen al descobert les estructures defensives extramurs del castell, com el fossar excavat a la roca natural, el petit pont de pedra i la rampa d’accés a la porta. A l’interior del fossar s’han trobat estructures de tipus industrial, relacionades amb la metal·lúrgia. La pèrdua de funcionalitat del fossar comporta la seva utilització per a altres usos a partir del segle XVI.

Molt s’ha parlat sobre l’origen etimològic del nom que porta el castell: Benedormiens.  L’historiador Pella i Forgas apunta dues possibilitats sobre el seu origen. La primera ens parla d’un origen àrab. Entre els àrabs era famosa la família dels Beni-dom, que va donar nom a alguns llocs de Catalunya i València. La segona ens parla de la possibilitat que sigui un vocable de l’Edat Mitjana  que indicava la seguretat   i repòs que trobaven al castell.

Actualment el Castell de Benedormiens és  seu d’importants exposicions i esdeveniments de la cultura tradicional del nostre municipi. Disposa de cinc sales habilitades per a diferents uso, on s’hi organitzen i presenten exposicions individuals i col·lectives d’artistes contemporanis de diferents generacions i llenguatges.

La sala gran del segon pis està dedicada a l’exposició permanent del Fons Municipal d’Art de l’Ajuntament de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró, una col·lecció d’obres fruit de les exposicions que hem organitzat del 1983 fins a l’actualitat.

El Fons Municipal reuneix obres amb molts accents i amb una gran proliferació de llenguatges artístics. Comprèn, principalment, un llarg període de l’art català, encara que compta també amb peces d’artistes de relleu de l’àmbit nacional i internacional. Aquesta pluralitat de discursos, de punts de partida i de resultats és el que ens mou a seguir treballant per donar a conèixer les preocupacions actuals i les noves energies, tant dels artistes reconeguts com dels novells.

El Fons Municipal d’Art de l’Ajuntament de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró, suposa un patrimoni públic d’un valor  extraordinari per les obres que el formen, però sobretot, pel fet que la seva amplitud i representativitat permet resseguir la història de la creativitat contemporània a casa nostra.

Galeria

Calendari expositiu 2023

art

ART PIRAMIDON

Col·lectiva

Castell de Benedormiens

18 març- 1 de maig

 

Horari:

Caps de setmana i festius: d’11-13 h i 17- 20 h

Especial Setmana Santa:  del 3 al 6 d’abril: de 17 a 20 h

 

Inauguració:

Dissabte 18 de març,  19 h

 

Més informació

sant isidre

FESTA DE SANT ISIDRE.  13, 14 I 15 DE MAIG DE 2023

Horari:

Dissabte 13 de maig:  17-21 h

Diumenge 14 de maig: 11-14 i 17- 21 h

Dilluns 15 de maig: 11-14 i  17- 20 h

Beneldormiens-2017

TAPÍS

Col·lectiva

Castell de Benedormiens

20 de maig- 27 de juny

 

Horari:

Caps de setmana i festius: d’11 -13 h i 17 – 20 h

 

Inauguració:

Dissabte 20 de maig, 19 h

 

Més informació

 

JORDI AMAGAT

PEP ADMETLLA

H-103. Pintura, dibuix i escultura

Castell de Benedormiens

1 de juliol – 1 d’octubre

 

Horari:

Dimarts a divendres. 18 – 21 h

Caps de setmana i festius: 11- 13 h i 18- 21 h

 

*Horari especial Mercat Medieval:

Dissabte 26 i diumenge 27 d’agost: 11- 14 h i 18- 23 h

 

Inauguració: 

Dissabte 1 de juliol, 20 h

 

Més informació

JOSE-GUILLEN-blue-billard

HOMENATGE A JOSÉ GUILLEN

Pintura i dibuix

Castell de Benedormiens

7 d’octubre- 19 de novembre

 

Horari:

Caps de setmana i festius:  d’11-13 h i 17- 20 h

 

Inauguració:

Dissabte 7 d’octubre, 19 h

 

Més informació

concurs

CAMPANYA DE NADAL  

Concurs de diorames, pessebres i composicions nadalenques

17 i 23 de desembre: 17- 21 h

24 de desembre: 11-13 h

25 i 26 de desembre: 17- 21 h

30 de desembre: 17- 21 h

1 de gener: 17-21 h

7, 13 i 14 de gener:  11-13 h i 17- 20 h

Suscriu-te a la nostra newsletter

Estigues al dia de totes les novetats. La nostra newsletter és un resum de totes les novetats del nostre municipi: notícies, esdeveniments, informació i molt més.