Famílies
El progressiu afebliment de la família extensa i, amb ella, el suport i la transmissió intergeneracional dels sabers de criança han deixat a les famílies molt soles a l’hora de criar els seus fills i filles. Les dificultats de conciliació de la vida laboral i familiar, els constants canvis socials als que ens hem d’adaptar, les diversitats familiars amb necessitats específiques per a les diferents estructures… són altres elements que dificulten la criança i l’organització de les cures.
La cura de la infància i l’adolescència comença amb la criança. Aquesta és una etapa que sol quedar circumscrita a l’àmbit familiar i per això resulta poc visible per la societat, però és un període durant el qual totes les famílies són vulnerables.
Certament, esdevenir mare o pare suposa una experiència vital intensa i profunda. Amb la maternitat o paternitat els progenitors tenen el repte de connectar amb la seva pròpia infància/adolescència i amb la figura dels seus propis pares i mares per tal de vincular-se bé amb els seus fills i filles. Els professionals, per la seva banda, haurien de poder acompanyar els sentiments dels adults, tot apel·lant als seus sabers interns i fer possible un encontre autèntic i profund entre els pares i les mares i/o els cuidadors i cuidadores i els seus fills i filles.
Si cuidem a les famílies a que visquin la maternitat/paternitat amb major benestar i sentint-se més acompanyades per una xarxa de suport sòlida i nutrícia estarem promovent unes relacions familiars molt més sanes i un clima familiar on tots els membres puguin créixer amb harmonia.
En els darrers anys, diferents plans i iniciatives legislatives s’inscriuen en el paradigma de la inversió social, un model de referencia teòric i d’inspiració de les reformes de tots els estats europeus que posa de manifest la necessitat d’invertir en polítiques de suport a les famílies durant totes les etapes del seu cicle vital ( especialment durant la primera infància )
El municipi es revela com aquell àmbit de proximitat privilegiat de promoció del vincle social i familiar que el converteix en agent educador.
Des de l’Ajuntament Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró, apostem no només per la universalització, sinó també per la diversificació dels serveis educatius, d’acompanyament i suport, terapèutics i de mentoratge entre famílies.