Posicionament davant el tancament de Solius

Posicionament davant el tancament de Solius

Data de publicació 13/03/2023
Alcaldes

Manifest dels alcaldes dels tres municipis principalment afectats

 

Els alcaldes de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas; Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró, Maurici Jiménez; i Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler, han denunciat aquest matí la improvisació en el procés de tancament de l’abocador de Solius, i han lamentat els increments de costos que planteja l‘Agència Catalana de Residus, un augment que consideren inassumible.

Els alcaldes han manifestat la seva disconformitat amb la manera amb què s’ha portat a terme tota la gestió del tancament, i reclamen una trobada amb la Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, per negociar les condicions del tancament de l’abocador de Solius. El que volen és “transparència, llum i taquígrafs per evitar canvis inesperats en acords o xifres, que fan molt difícil donar una resposta eficaç a la ciutadania”. Els tres alcaldes s’han queixat de la manca de planificació, la precipitació, improvisació i la falta de formalitat en les negociacions.

El primer en parlar ha estat l’alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, qui ha lamentat “la precipitació de la Generalitat en moments on encara hi havia marge per fer una planificació ordenada del tancament de l’abocador. En comptes d’això, l’Agència de Residus de Catalunya va decidir tirar pel dret”. Motas ha lamentat que hi ha hagut molts moments on s’han conegut xifres a través dels mitjans de comunicació. “Ens queixem de la informalitat: les decisions s’han de prendre a base d’estudis i costos correctes i no modificables un cop ja presentats. Volem que acabi la improvisació i anem a criteris seriosos”, ha dit.

Per la seva banda, l’alcalde de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró, Maurici Jiménez, ha explicat que “compartim un neguit: cap a la ciutadania, i cap a les formes en com s’estan fent les coses”. Ha explicat que “d’un dia per l’altre veiem canvis, i que les xifres ja no són les mateixes als primers acords”. Ha explicat que “primer ens trobàvem davant d’un marc possible, però a cada moment van sortint xifres noves, estudis de costos diferents, que poden arribar a ser exageradament elevats, i això ens provoca un neguit profund”, ha dit.

A més, Jiménez ha recordat que les decisions del 2005 haurien de seguir essent vigents. Ja aleshores es parlava que l’Agència de Residus de Catalunya es feia càrrec de les despeses de tancament. L’alcalde recordava que en les primeres reunions es va parlar de costos de 126 euros per tona, aproximadament, que significava de forma mitjana pels tres municipis presents entre 130.000 i 180.000 euros d’increment. A dia d’avui ja es parla de 207 euros per tona, cosa que ja comença a impossibilitar la gestió, perquè es pot enfilar fins als 800.000 o 900.000 euros, depenent de les tones produïdes”.

Des de Calonge i Sant Antoni, el seu alcalde, Jordi Soler, ha dit que “ens sentim extremadament molestos. Es va decidir tancar l’abocador quan encara hi havia recorregut judicial. Ara cada setmana hi ha números diferents. No s’han parat a fer les coses bé; ens van donar una xifra inicial que, malgrat ser superior a l’esperada, l’acceptàvem fent exercissis pressupostaris. Després aquesta xifra inicial ha anat augmentant fins a ser inassumible i cada dia ens assabentem de converses noves, amb xifres noves. Necessitem una reunió al més alt nivell, o sigui, amb la consellera i exigim rigor i tenir clar on som”.