Lliurament Premi de Recerca Local Jordi Comas 2023

Lliurament Premi de Recerca Local Jordi Comas 2023

Data de publicació 20/11/2023
Recerca Local 2023

12a Edició consecutiva del guardó i 1a convocatòria juvenil

 

El projecte d’investigació, “L’Indépendant Costa Brava” i Platja d’Aro, una experiència única de periodisme internacional da les comarques de Girona, del periodista Carlus Gay i Puigbert, ha estat guardonat amb el 12è Premi de Recerca Local Jordi Comas 2023, que concedeix anualment la Fundació Comas i Matamala i l’Ajuntament de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró de la mà de la Biblioteca Mercè Rodoreda. En l’acte de proclamació s’estrenava la modalitat jove per a Treballs de Recerca de 2n de Batxillerat sobre el municipi, declarat desert, però amb una Menció Especial per a El massís de l’Ardenya. Quina importància té per a la biodiversitat del seu entorn? de Sònia Valdepeñas.

L’estudi guardonat, que cal desenvolupar plenament en un any, abans de la seva publicació com a llibre, se centra  en la història del suplement Costa Brava que durant dotze anys, de 1966 a 1977 va elaborar el diari de Perpinyà L’Indépendant. Aquesta edició especial, d’entre 4 i 14 pàgines i 16.000 exemplars, s’adreçava als turistes francesos i francòfons que feien estada a les comarques de Girona. Platja d’Aro hi va tenir un paper destacadíssim en els continguts, la fotografia i la publicitat, fins al punt que va arribar a tenir unes pàgines especials pròpies dins el suplement, i també una redacció permanent al municipi.

També es va presentar el volum guanyador de 2020, La fauna de la vall del Ridaura (Costa Brava) del Grup de Natura Sterna; i alhora, la tercera reedició de Nit d’Aro. 60 anys de discoteques i sales de festes a Platja d’Aro, de Xavier Castillón, guanyador de la primera edició (2012), i ara actualitzat. Les deu referències de monografies locals de la col·lecció han estat publicades amb el suport de la Diputació de Girona i es poden adquirir a la Biblioteca Mercè Rodoreda, a l’Oficina de Turisme i a l’Espai Escoles Velles de Castell d’Aro (5 euros). El guardons adopten el nom de Jordi Comas i Matamala (1945-2012), en homenatge a l’empresari local de l’hoteleria i la restauració, també vinculat a múltiples entitats turístiques i econòmiques, i amb l’administració pública.