Control de la processionària

Control de la processionària

Data de publicació 07/02/2022
Control de la processionària

Accions pràctiques per evitar l’extensió de la plaga

La processionària del pi és una de les plagues més importants d’aquesta època de l’any als boscos de tot Catalunya. Els canvis climatològics que estan provocant una tendència a hiverns temperats i primaveres poc plujoses n’afavoreix el desenvolupament de la seva població. També la introducció d’espècies de pi foranies i la transformació de grans masses forestals en petites pinedes han ajudat darrerament a l’extensió de la plaga. Les erugues formen les bosses a l’hivern, es mengen les fulles i afebleixen i disminueixen el creixement dels pins i alhora els fa vulnerables a altres tipus d’invasions.

La regidoria de Serveis Municipals L’Ajuntament de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró en el fa el control en els espais públics -parcs infantils, escoles o zones verdes- i alhora ofereix consell i recomanacions per als exemplars de pi afectats en jardins i boscos particulars. Tingueu present que tant les erugues com les bosses estan protegides per pèls urticants que poden provocar fortes reaccions al·lèrgiques tant a persones com a animals. És justament al final de l’hivern quan les erugues fan les seves particulars processons, una darrera a altra, per enterrar-se al sòl.

S’aconsella extirpar les bosses tallant la branca just a sota la bossa i cremar-les (hi ha models de tisores amb perxa de 3 i 4 metres). També s’hi poden posar barreres físiques, per exemple un con o collarí de plàstic semirígid al voltant del tronc a una alçada mínima d’1’5 metres, per interrompre el descens de les erugues, que acaben morint d’inanició a l’interior del con, o bé aplicar-hi un insecticida o omplir-lo de terra per propiciar-ne el seu soterrament. Una altra opció és col·locar-hi trampes amb feromona sexual femenina, penjada a les branques dels pins: es capturen els mascles evitant que s’aparellin (un sol parany, instal·lat entre maig i setembre, és suficient per a una hectàrea).


Consells per controlar la processionària

Extirpar les bosses tallant la branca a sota la bossa i cremar-les

Col·locació de barreres físiques o de trampes amb feromones

Precaució amb els pèls urticants que provoquen reaccions al·lèrgiques

Informació: regidoria de Serveis Municipals · T 972 817 284 · serveis@platjadaro.com