Dimarts, 24 Març 2020 09:19

Covid19·Declaració institucional

Mesures pressupostàries davant el brot de Covid-19

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL DE L’ALCALDE  DE L’AJUNTAMENT DE CASTELL-PLATJA D’ARO

DAVANT EL BROT DE COVID-19 · Dilluns 23 de març de 2020 · Vídeo: https://www.facebook.com/1075478067/videos/10218841559564789/

El sector turístic i comercial, però darrere d'ell tota la cadena de valor que conforma el nostre petit i mitjà empresari local, com tota la nostra societat, esta a l'inici d'una crisis que serà dura i complexa, tant en l'àmbit social com en l'empresarial.

Amb l'inici de temporada endarrerit com a mínim fins a finals d'abril, els nostres comerços i empresaris de serveis es troben ja amb problemes derivats de l'acumulació de producte en magatzem, d'un volum de facturació reduït, o amb el repte d'afrontar una temporada que serà curta, entre d'altres moltes dificultats; mentre el nivell de despeses no s'ha reduït o ho ha fet mínimament.

Per un altre costat molts treballadors han vist endarrerir la seva contractació, finalitzar sobtadament les seves relacions laborals, o en el millor dels casos han entrat en expedients de regulació temporal de treball. Fets que han causat en l'àmbit domèstic la precarietat d'ingressos en la unitat familiar, i la visió a mig termini d'una temporada curta una vegada desaparegui l'Estat d'Alerta, i que no ajudarà a consolidar estalvis ni prestacions per la propera tardor-hivern.

Davant d'aquesta situació l'administració ha de respondre, tant a nivell europeu, estatal, nacional com local; i és en aquest darrer àmbit on l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro ha de ser sensible, responsable i actiu, recolzant a veïns, treballadors autònoms i empresaris en aquest reinici que com a poble tenim per endavant.

No podem però avançar-nos a tot el que encara estar per venir, a les necessàries ajudes, a les mesures de reactivació de la economia, al rescabalament de pèrdues, o al necessari endarreriment tributari que les autoritats europees, estatals o autonòmiques hauran d'afegir a les ja aprovades fins ara per a empreses i ciutadania. Mesures que tots esperem i alhora reclamem.

Avui ja sabem que en l'àmbit de la gestió municipal l'escenari post-crisis suposarà per l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro un mínim de 800.000 euros de menys en tributs municipals degut al conjunt de circumstàncies a les que hem de fer front, als que haurem d'afegir els costos de les mesures de reactivació econòmiques que volem posar sobre la taula (bonificacions en recollida de residus i ocupació de via pública per el temps que les empreses han estat sense activitat, bonificacions en la ocupació de terrasses als explotadors del passeig marítim afectats pel temporal Glòria, activació de subvencions a PIMES i autònoms complementàries a les de Generalitat i l'Estat, o ajudes extraordinàries al lloguer i al pagament dels serveis bàsics de les famílies entre d'altres). Unes despeses extraordinàries a les que només hi podrem posar solució amb mesures extraordinàries.

La situació d’emergència reclama unitat, i aquesta va quedar palesa en la pressa d'acords per unanimitat sobre les primeres mesures econòmiques en el darrer plenari. És per això que hem consensuat amb tots els Grups Polítics unes mesures que posen per davant als veïns del nostre poble. En acord de Junta de Govern de dimecres 18 de març, la totalitat dels membres de l’Equip de Govern vàrem acordar activar una reestructuració pressupostària que avui s’ha tancat suposant la mobilització d’un milió d’euros del pressupost ordinari que hauran de donar resposta d’un costat a la disminució en la previsió d’ingressos i de l’altra a l’activació de mesures de reactivació econòmica.

En aquests moments des de l'administració local tenim la obligació d'impulsar, d'acompanyar i d'ajudar a la reactivació, i ho farem de la mà de tots els grups municipals; traslladem fermament en aquests moments difícils el nostre suport a veïns i veïnes de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró. Afegim els nostres esforços als vostres, i ens sumem als agraïments mostrats als professionals sanitaris, cossos de seguretat, i personal de les diverses empreses de primera necessitat que continuen donant els seus serveis a dia d'avui tot i les adversitats del nostre dia a dia.

Dels esforços de tots assolirem els objectius comuns.

de parvis grandis acervus erit

 

Maurici Jiménez Ruiz

Alcalde de Castell-Platja d’Aro

Castell-Platja d’Aro, 23 de març de 2020


 

Llegir 1028 vegades