Dijous, 23 Febrer 2017 10:29

Cartells de Carnaval (1978-2017)

Edició en format de postal de tots els pòsters

En commemoració dels 40 anys del Carnaval de Platja d’Aro (1978-2017), l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro publica en format de postal tots els cartells que durant aquestes quatre dècades ininterrompudes han servit de reclam de la celebració. Es tracta d’una edició limitada de 2.000 unitats que presenta la col·lecció complerta en una caixa contenidora. Tots els membre de les 13 colles del municipi en rebran una, i tothom que hi estigui interessant pot aconseguir-les, fins que s’esgotin, gratuïtament a l’Oficia de Turisme de Platja d’Aro. Entre les imatges destaca la imatge de l’any passat (2016) guardona amb un Premi Lux de l’Associació de Fotògrafs Professionals d’Espanya.

A primers del segle XX, el nucli de nucli de Fanals -nom originari de la població- era un poblet d’uns 400 habitants, dedicat a l’agricultura, però hi havia diverses societats de socors mutus, també un casino, i s’organitzaven activitats socials al llarg de l’any, com ara el Carnaval. La festa era molt coneguda i popular a tota la comarca, sobretot la jornada de Dijous Gras amb els ballets (barreja de cançó satírica, teatre i dansa), les sardanes i els balls de tarda i de nit i de la Dona. El règim dictatorial posterior a la Guerra Civil en prohibeix la celebració, però sota l’eufemisme de bailes de trajes típicos regionales s’aconseguí permís mantenir els balls primer en sales i posteriorment  a les discoteques.

Amb l’adveniment de la democràcia el Carnaval de Platja d’Aro tornà a agafar volada: l’any 1978 es va traslladar la celebració a un envelat, i el 1979 s’introduí la figura del Carnestoltes i diverses comparses es passejaven pels carrers fent gresca, acompanyats de bandes musicals belgues i suïsses. Dues novetats inspirades en el Carnaval de Lucerna, on l’any 1975 una delegació municipal s’hi traslladà per estudiar-ne el model. L’any 1980 va iniciar-se la Gran Rua de Carrosses i Comparses; i el Carnestoltes començà a anar acompanyat de la seva pròpia colla carnavalesca el 1984, en la mateixa edició que es va recuperar el Ball de la Dona. La programació  d’activitats de l’envelat es traslladà el 1988 al nou Palau d’Esports i Congressos.

Amb el pas dels anys desapareixen les comparses al carrer en favor de la Gran Rua, que a primers dels segle XXI es dividí durant algunes edicions en dues jornades, una per a les carrosses, i l’altre per a les comparses; una situació que s’ha repetit els darrers anys, però en una mateixa jornada: el matí desfilen colles en format d’exhibició, i a la tarda les que opten als premis de les diverses categories. La Companyia Comediants va commemorar el 25è aniversari l’any 2002 amb un espectacle de foc, llum i color. En la mateixa dècada es constituí la Federació de Colles de Carnaval i els principals programes de ràdio del país amb Antoni Basses, Albert Om, i Toni Clapés al capdavant es van emetre en directe des del Carnaval de Platja d’Aro.


Tots els cartells de Carnaval de Platja d’Aro

S’editen en format de postal els pòsters dels 40 anys (1978-2016)

Publicació de 2.000 exemplars de la col·lecció complerta

Distribució entre les colles locals i mitjançant l’Oficina de Turisme

Informació: Oficina de Turisme · T 972 817 179 · turisme@platjadaro.com


 

 

Llegir 1249 vegades