Dimarts, 20 Desembre 2016 12:13

Estudi del fons marí del municipi

Comunitats biològiques amb espècies protegides

La qualitat ecològica i mediambiental del litoral submarí de Castell-Platja d’Aro és, en general, alta i està en bones condicions per poder mantenir i conservar els seus actius i valors naturals. Aquesta és la conclusió general de l’estudi cartogràfic i bionòmic (relacions dels organismes amb el medi que els envolta) de les àrees submarines d’interès ecològic del municipi desenvolupat en el marc del Projecte Silmar, impulsat per la Fundació Mar.

L’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro participa en el finançant de l’estació Silmar instal·lada l’any 2013 al litoral nord del municipi, i va sol·licitar la cartografia bionòmica del fons marí (ubicació i estat de qualitat). A partir del seu coneixement pretén millorar l’estratègia de conservació perdurable i de futur, i fer plans d’usos del medi marí integrant-hi criteris de gestió òptims i sostenibles, que garanteixin de manera perdurable la millora i conservació dels seus ecosistemes.

L’estudi ha determinar 17 comunitats biològiques, i d’aquestes n’hi ha set que integren espècies protegides o d’interès en conservació: orella d’elefant, esponja arborescent, madrèpora mediterrània, eriçó de mar, cigala de mar, cigala nana, llagosta, peix pipa, cavallet de mar, nero, prats de posidònia oceànica i de praderies de cymodocea nodosa. La presència d’hàbitats d’interès comunitari (HIC) implica a les administracions públiques competents en la seva gestió efectiva garantir-ne la seva conservació de manera perdurable en el marc de les Directives Europees de conservació d’hàbitats i espècies.

Segons el mateix estudi, l’alta qualitat del litoral submarí del municipi es podrà mantenir sempre que l’impacte humà a escala local i regional es mantingui dins dels límits òptims i amb tendència a la baixa. Alhora els impactes d’àmbit general a gran escala -canvi climàtic, introducció d’espècies foranies, contaminació del mar o la sobrepesca-, per la seva magnitud, poden afectar també negativament a aquests ecosistemes i fer-los més vulnerables.

Descàrrega complerta de l’estudi i mapes aquí


Conclusions de l'estudi del fons marí del municipi

Elaborat per la Fundació Mar en el marc del Projecte Silmar

S’han detectat 17 comunitats biològiques amb espècies protegides

L’anàlisi permetrà elaborar plans d’usos amb criteris de gestió sostenibles

Informació: regidoria de Serveis Municipals · T 972 804 215 · serveis@platjadaro.com


 

Llegir 1512 vegades